Έφτασε Το Τρένο... Μάρω Πετρίνα.

Το βλέπεις; Το βλέπεις άνδρα μου! Έφτασε το τρένο. Επι τέλος έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια, γυρίζει πίσω το παιδί μας. Καταλαβαίνεις τι σου λέω ; Μου φαίνεται απίστευτο. 

Το παλικάρι μας! Ο γιος μας! Το ξέρω γυναίκα μου καλή. Φοβάμαι όμως μήπως δεν μας γνωρίσει κ εμείς οι ίδιοι να μην τον γνωρίσουμε. Ο χρόνος περνάει, το ρολόι μετράει, κ εμείς έχουμε ωριμάσει όπως το ίδιο μας το παιδί.

Μα τι λες άνδρα μου. Ξέρεις τι λες ; Εγώ που είμαι «η μάνα του,» που πόνεσα, που τον γεννησα κ μου το παρέδωσαν στα χέρια μου να ακουμπήσει ακριβως επάνω στο στήθος μου να ακούσει το καρδιοχτύπι μου να ηρεμίσει, κ δεν θα το αναγνωρίσω ανάμεσα σε τόσους επιβάτες ;

Το θυμάσαι ποσο υπερήφανος που ήσουν γιατί αποκτησες ένα γερό αγοράκι ...... Λες να μην γνωρίσω το παιδί μου ;

Όσα χρόνια κ να έχουν περάσει, η μάνα ξέρει κ διαισθάνεται ποιο είναι το παιδί της. Μόλις τον δω κι κατέβει από το σκαλί του τρένου, εσύ θα μείνεις εδώ στο παγκακι να μην κουράζεσαι. Θα τρέξω εγώ οσο γίνεται ποιο πολύ, οσο μπορεσω το καλύτερο κ μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.

Εκεί θα τον πιάσω με δάκρυα χαράς να τον καλωσορίσω, να τον αγκαλιάσω, να τον φιλήσω, να του χαϊδέψω το πρόσωπο κι να δω τα χέρια του τα ταλαίπωρα.

Αυτά τα χέρια μας στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα χέρια τα ξενιτεμένα την ευχη μου πάντα να έχει, δούλευαν σκληρά στις οικοδομές στα ξένα κ στο νυχτερινό σχολείο να γίνει ένας επιστήμονας. Τον μεγαλώσαμε σωστά.

Δεν παρασύρθηκε με άσχημες παρέες. Μας σεβάστηκε. Μας εκτίμησε για τις θυσίες κ για τα καθήκοντα μας σαν γονείς απέναντι του κ από την απόλυτη αγάπη μας.

Εχει αλλάξει η πατρίδα που άφησε τόσα χρόνια πίσω. Εύχομαι να ξανά βρει τις ριζες του κ να συνηθίσει κ να μείνει. Δεν θα το αντέξω για δεύτερη φορά να τον αποχαιρετήσω λέγοντας έχε γεια κ να τον πάρει το τρένο για μόνιμα μακριά μας.

Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πάει άνδρα μου. Δεν πρόκειται να τον ξανά δούμε. Αν ποτέ αποφασίσει να γυρίσει πίσω, που ξέρεις αν θα είμαστε εδώ να αγκαλιάσουμε το μονακριβο μας.

Το παιδί μας όσο ώριμος κ άνδρας που είναι κ οι εμπειρίες που πέρασε, περνάει κ θα περάσει, άραγε θα είναι ετοιμος, θα έχει τη δύναμη να σταθει όρθιος...... αναρωτιέμαι που είμαι μάνα.

Παρακαλάω Τον Θεό και Την Παναγία να βρεθεί μια καλή κοπέλα να μας την γνωρίσει, να αξιωθεί να την παντρευτεί κ να κάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια. Θέλω να είμαι σίγουρη κ να μείνω ήσυχη ότι δεν θα είναι ποτέ μόνος.

Πόσες φορές μου έχεις πει την ξακουστή παροιμία «ούτε μονος στο παράδεισο.» Νάτος !!! Τον βλέπεις ; Μείνε εδω κ ερχόμαστε αμέσως να ανταμώσεις με χαρά το γιο σου.

Τρέχω, τρέχω...κ μου κόβετε η ανάσα. Δεν μπορώ κιόλας από την χαρά μου, την αγωνία μου ...... δεν με αφήνουν τα πόδια μου από τα αρθριτικά που έχω κ πονούν. Στο παιδί θα είμαι μια χαρά. Δεν θα του δείξω ότι υποφέρω. Γυρίζει σπίτι του κ εγώ η μάνα του θα τον στεναχωρήσω. Όχι βέβαια.

Πρέπει να τον φροντίσω. Γιώργοοο, Γιωργοο, Γιώργο μου, παιδί μου! Έλα κοντά μου! Καλως όρισες στο σπίτι σου. Την ευχή μου. Δεν μπορώ να σε χορταίνω που σε βλέπω. Νομίζω πως είναι ένα όνειρο. Έφυγες μικρός κ γύρισες ολόκληρος άνδρας.

Δεν σε χάρηκα αγόρι μου. Δεν ήμουν πλάι στις δυσκολίες σου, στις ανησυχίες σου.....
Αλλά δεν υπήρξε ώρα κ στιγμή που δεν έκανα προσευχή, που με τον τρόπο μου ήμουν μαζί σου.

Μάνα μου γλυκιά, καλως σε βρήκα. Μου ελλειψατε πολύ. Έκανα φίλους, είχα ελάχιστους εχθρούς, από συγγενείς, υπήρξαν λίγοι που ενδιαφέρθηκαν να με ρωτήσουν έστω αν είμαι καλά. Ενώ εγώ τους έπαιρνα για τον ευατον μου κυριότερα από σεβ κασμό .....χωρίς ένα γεια, τι κανεις ....

Ειδικά στις γιορτες, πάντα μόνος σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Ποιο πολύ οι φίλοι ενδιαφερόντουσαν να μην μείνω μόνος. Αστα μάνα. Καλύτερα να μην τα συζητάμε αυτά. Ανήκουν στο παρελθόν.

Που είναι ο πατέρας μου ; Εκεί ποιο κάτω. Τον βλέπεις με το γκρίζο μπουφάν στο παγκάκι ; Κάθεται ο καημένος κ σε περιμένει με αγωνία.

Πατέρααα, πατέρα, μια χαρά είσαι!

Δεν έχεις αλλάξει καθόλου. Σου έχω φέρει πολλά πράγματα κ ας νευριάζει η μάνα.

Αγόρι μου, λεβέντη μου καλό ! Ας την μάνα σου να κάνει ότι θέλει. Ποτέ δεν δεν μου έχει νευριάσει. Μάλλον το αντίθετο.

Άκουσε με προσεκτικά. Η ζωή σου είναι ένα ταξιδι με πολλούς
καλους κ κακους φίλους, εχθρους, αγώνες, αναποδιές, περιπέτειες, μαθήματα,

Η ουσία είναι μια παιδί μου. Ότι κ αν αποφασίσεις να κάνεις στην ζωή σου, να είσαι συνεχως ειλικρινείς, συνεπεις, σεβαστός με τους συνανθρωπους σου κ στη γυναικα που θα παρεις. Και όταν έρθει αυτή ημέρα με το καλό, να την σέβεσαι, να την αγαπάς κ να αποκτήσεις μια ωραία οικογένεια. Να χαρούμε εγγόνια κ εμεις από σένα.

Έχεις ακούσει παιδί μου την παροιμία που λέει «τα παιδιά του παιδιού σου είναι δυό φορές παιδι σου;» Άλλη ιερή αγάπη που δεν περιγράφεται.

Αρχοντες του σπιτιού μου! Ελάτε μέσα τώρα. Το γιορτινό τραπέζι είναι στρωμένο, έτοιμο να φάμε, να πιούμε στην υγειά κ στο καλωσόρισμα του παλικάρι μας.

Αύριο θα περάσουν όλοι μας οι γνωστοί κ φίλοι να σε επισκεφτούν.
Τα χρόνια πέρασαν σαν νερό. Ένα Σαββατοκύριακο μου φαίνεται τώρα που είμαστε όλοι εδώ. Πήγε μια εκδρομη ο γιος μου κ γυρνώντας πίσω πήρε το τρένο.

Μάνα κ πατέρας πήγαμε στο σταθμό μέσα στη βροχή να δούμε το ερχομό του με λαχτάρα
Μέσα στην βαθειά βροχή κ ομίχλη έφτασε το τρένο! Άναψε ένα φως, ηρθε μια λάμψη κ νασου το παιδί μου το ξενιτεμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου