Ο θάνατος της μικροαστικής τάξης... Κική Γαβαλά.

Την έβλεπα να σκουπίσει τους δρόμους με τη κίτρινο τζάκετ των οδοκαθαριστων και κάτι έσπαγε μέσα μου αθόρυβα λυπητερά σαν θρηνουσα σιωπηλά το θάνατο της μικροαστικής τάξης.
Θυμομουν μια χυμώδη όμορφη κοπέλα μελαχρινή με όμορφα μακριά νύχια βαμμένα κόκκινα, ντυμένη με ακριβά ρούχα. Έτσι την είχα γνωρίσει 28 χρόνων στη δεξίωση που έκανα στη βάπτιση του γιου μου. Είχε έλθει με την Άννα Κασσαλια που ήταν οικογενειακή τους φίλη. Η θεία της η κυρία Στέλλα και ο θείος της κύριος Μανώλης ήταν φίλοι της μαμάς και του μπαμπά και συχνά επαιζαν Κουν καν σπίτι μας στην Πάρο και στην Αθήνα.
Σήμερα όλοι τους έχουν φύγει στους ουρανούς σηματοδοτωντας το θάνατο της μεσοαστικής τάξης... Τώρα όλα άλλαξαν και το Κουν καν έγινε μπιριμπα και τα μακριά νύχια είναι ψεύτικα συνήθως πλαστικά.
Κουρτίνες ασπροκεντιτες ακριβές δεν κρέμονται στα παράθυρα και σεμεδακια κεντητά όπως και κουβέρτες με υπέροχα πλεκτά με το βελόνι μοτιφ έγιναν vintage και πουλήθηκαν η κρύβονται σαν να ντρέπονται σε κάποια ντουλάπα! Τίποτα να θυμίζει εκείνες τις εποχές που η Κυψέλη ήταν στις δόξες της και η Φωνιωνος Νέγρη στέκι γνωστών ηθοποιών. Σε αυτή την περιοχή τότε έμενε η οικογένεια της Εύας.
Στο νησί λίγες οι οικογένειες αρχόντων με περιουσία και μόρφωση. Λίγοι όσοι είχαν τελειώσει λύκειο και εργάζονταν σε δημόσιες θέσεις των Υπουργείων με ικανό μισθό να καλοζήσει τις οικογένειες τους...
Ναι όπως ακριβώς οι ελληνικές ταινίες που βλέπουμε στην ΕΡΤ2 κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημερι... Τότε η Εύα μοναχοκόρη μιας οικογένειας με σπίτι στην Κυψέλη και περιουσία στο νησί και γονείς δημόσιους υπαλλήλους δεν είχε ανάγκη να δουλεψει ας ήταν καλά οι γεροντοκορες αδελφες της μαμάς της που τη λάτρευαν και της αγόραζαν ότι λαχταρουσε η ψυχούλα της που σήμερα Ψυχοσαββατο ταξίδψε στους ουρανούς να
συναντήσει όσους την είχαν κακομάθει από την πολύ τους αγάπη. Πολλές φορές όταν μιλούσα για ανώτατες σπουδές κι εργασία δυσανασχετουσαν γιατί μιλούσα κόντρα στην τότε τάξη πραγμάτων!
Ένας καλος γαμπρός χρειάζεται για την Εύα μας κι όχι δουλειά!
Έλεγε με τη βροντερή της φωνή η μαμά της που δεν με έβλεπε με καλό μάτι επειδή σπούδασα και εργαζόμουν αλλά κυρίως όταν έμεινα έγκυος και κράτησα το μωρό χωρίς να παντρευτώ, αφού ο πατέρας του γιου μου δε φάνηκε υπεύθυνος των έργων του άνδρας!
Η Εύα κάθε τέλος Αυγούστου πήγαινε πίτες στον Άγιο Φανουρη παρακαλώντας να της φανερώσει μια καλή τύχη!
Ο Άγιος φανέρωσε ένα συμπατριώτη μας νεότερο της κι όμορφο παλικάρι! Η Εύα τον ερωτεύτηκε κι όταν έμεινε έγκυος τον παντρεύτηκε παρ όλο που δεν ήταν μορφωμένος αλλά μαραγκός χάνοντας την σύνταξη του πατέρα της! Εμένα δε με κάλεσε στο γάμο της αν και στενή της φίλη γιατί τόλμησα να τη συμβουλευσω. να μην παντρευτεί αλλά να συζησουν και εκείνος να αναγνωρίσει το παιδί. Το ζευγάρι δεν ευτυχησε ούτε λίγο! Όλα τα όνειρα της μαυροντηθηκαν... Οι καυγάδες με την κακια πεθερά πρωτσγωνιστρια καθώς έμενε με το ζευγάρι, που ζούσε με τη σύνταξη της, όλο και πυκνωναν... Ο άντρας της Εύας άρχισε να κάνει τη ζωή του, να μη φέρνει χρήματα στο σπίτι, να πηγαίνει κυνήγι ένα μήνα σε άλλα νησιά και τελικά αφού είχε πεθάνει η πεθερά του πήγε στη μαμά του! Χώρισαν και η μικρή διατροφή που ποτε έδινε πότε δεν έδινε που να φθάσει να ζήσει την οικογένεια του!
Η Εύα έπαθε βαριά κατάθλιψη παχυνε και κάτι ενοικιαστές Βούλγαροι που είχε την φεσωσαν στη ΔΕΗ και της έφαγαν τα ενοίκια.
Οι θείες χορηγοί είχαν πεθάνει και τα διαμερίσματα στην Κυψέλη που της άφησαν έγιναν βαρίδια καθώς δεν ειχε να πληρώσει φόρους, Ενφια και τα κοινόχρηστα τους έτσι τα άφησε στο κράτος! Ούτε δικηγόρο δεν είχε να πληρώσει να τα διεκδικήσει... Πάνε κι αυτά τα χρεωμενα ακίνητα . Το μόνο που ήθελε η Εύα ήταν να μορφωθει η κόρη της,
να σπουδάσει για να εργάζεται και να είναι ανεξάρτητη. Έχει κι όμορφη φωνή η κορούλα της...
Της έκανε ιδιαίτερα κι ας μην είχε να φάει...
Κι ας δούλευε οδοκαθαρίστρια στους δρόμους με ζέστη η παγωμένο βοριά.
Ο πατέρας ήταν συνεχώς αναλγητος μπροστά στην κατάντια τους..
Κι έλεγε ότι αγαπούσε την κόρη του!
Και η οικογένεια του θεοσεβουμενη κι αυτή όπως πολλές στο νησί! Όμως κι αυτοί συρουθοκαμηλιζαν για όσα συνέβαιναν για να μη χαλάσουν τη καρδιά του παλικαριού τους!
Άλλωστε η Εύα έφταιγε που την νόμιζαν πλούσια και δεν ήταν γιατί είχε πεθάνει η μεσοαστική τάξη κι εκείνη το πήρε είδηση αργά. Πληγωνοταν μαθαίνοντας τις σχέσεις του άνδρα της κι όλο παχσινε από στεναχώρια κι όλο μαραζωνε γιατί τον είχε αγαπήσει πολύ, όχι όπως ήταν στην προγματικοτητα αλλά όπως τον είχε φανταστεί, όπως τον ονειρευόταν σε όλα τα όμορφα χρόνια της ζωής της που τελείωσαν αδοξα με αυτό το γάμο!
Ένας ακόμη γαμος φαρμάκι που σε έφθασε νησιωτισσα φίλη μου νωρίς νωρίς κι άδικα στο κατώφλι του θανάτου.
Όχι τα σοκάκια δε θα μείνουν ασκουπιστα, ούτε ο άνδρας σου χωρίς τύψεις, ούτε η ανήλικη κόρη σου χωρίς δάκρυα και απελπισία. Όχι τίποτα από αυτά δε θα συμβεί, μόνο εμείς Εύα μου θα μείνουμε χωρίς συμπόνια, χωρίς όνειρα υφασμενα πάνω από στολισμένες με ασπροκεντιτα κούνιες! Εμείς θα μείνουμε να θυμόμαστε ονειροπόλες χαμογελαστες όμορφες νύφες που ήθελαν να τις ζήσουν πρίγκηπες, άνδρες παλιάς κοπής σαν τους πατεράδες μας που ήσαν συγχωριανοι από καλές οικογένειες και φίλοι!
Βασιλική Α Γαβαλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου